Arsa Yatırımı Nasıl Yapılmalı

Arsa Yatırımı Nasıl Yapılmalı

Arsa yatırımı yaparak kazanç sağlamanın ilk şartı, doğru zamanda doğru yere yatırım yapabilme öngörüsüne sahip olmaktır. Öngörü sahibi olabilmek içinse, belirli kriterleri göz önüne alınarak yatırım planlaması yapmak gerekiyor. Gayrimenkul her zaman en fazla kazandıran yatırım araçları arasında yer almıştır. Bu sebeple gerek Türkiye’de gerekse dünyada büyük veya küçük yatırımcıların ilk yöneldiği adres arsa ve konut olmaktadır. Arsa yatırımı özellikle son yıllarda artan konut projeleri sonrası büyük önem kazanarak yükselişe geçmiştir.

Özellikle kentsel dönüşümlerle şehirlerin çehresinin değiştirildiği çalışmalar, arsa sahiplerini ziyadesiyle memnun etmektedir. Önemli kazançlar elde edilmesine olanak sağlayan arsa yatırımları, isabetli olduğu müddetçe yatırımcısına kazandırmaya devem edecektir. Ancak arsa yatırımlarının doğru yere yapılması konusunda uzman görüşlere başvurmak, kazancınızı garanti edilmesini sağlayan en önemli etkenlerden biridir.

Arsa Yatırımında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Herhangi bir yerde arsa yatırımı yapmış olmanız, belirli bir süre sonra kazanımlar elde etmenize imkân sağlayacaktır. Fakat kısa sürelerde daha fazla kazanç elde etmek için arsa yatırımlarında dikkat edilmesi gereken unsurları göz önünde bulundurmak gereklidir.

  • Kentleşmenin planlı olduğu bölgeler,
  • Göç alan bölgeler,
  • Büyük inşaat projelerine yakın konumlarda bulunan bölgeler,
  • Ulaşım imkânlarına sahip bölgeler,
  • Şehirlerarası yollara veya bağlantı kavşaklarına yakın bölgeler,
  • Hızla büyüme gösteren bölgeler
Öngörü sahibi olabilmek içinse, belirli kriterleri göz önüne alınarak yatırım planlaması yapmak gerekiyor. Gayrimenkul her zaman en fazla kazandıran yatırım araçları arasında yer almıştır.

Arsa yatırımlarının daha fazla kazanç getirmesine olanak sağlayacaktır. Bunun dışında mümkün olduğu kadar sanayi bölgelerinden uzak durmak ve arsa cephesi geniş olmayan yerlerden uzak durmak gerekir. Ayrıca imara açık olmayan orman bölgelerinin yakınlarında arsa alınması da yatırımınızın ölü bir yatırıma dönüşmesine sebep olabilmektedir.

Arsa almaya niyet ettiğiniz dönemlerdeki banka faiz oranları da yatırımın değerinde farklılıklar oluşturabilir. Böyle dönemlerde arsanızı satmanız değerinde kazançlı, alım yapmanız halinde ise zararlı çıkabilirsiniz. Arsanın değerini artıracak diğer bir ipucu da, arsanın bulunduğu bölgenin yollarla çevrelenmesidir. Bu tür yerlere arsa yatırımı yaparak kısa süre içerisinde değer kazanabilmek için, köşe başları veya yola cephe olan parsellerin tercih edilmesi gerekiyor.

En önemli unsurlardan biri de, bölgenin imara açık olup olmadığıdır. Gelişeceğini öngörerek imarsız bir yerden alacağınız arsa, uzun süreli bekleyişler gerektirebilir. Uzun soluklu bekleyişler yerine kısa sürede kazanç sağlayabilmek ve yatırımınızı çevirebilmek için imara açık bölgelerden arsa alınması önemli bir unsur olarak görülüyor. Arsa yatırımlarında doğru zamanı belirlemek, alıma en uygun zamana kadar beklemek ve istenilen kazanç sağlandığı dönemde de satmak yatırımın sağlıklı işlemesini sağlıyor.

Diğer Blog Yazılarımız