Evimin Değeri Nasıl Hesaplanır?

Evimin Değeri Nasıl Hesaplanır?

Günümüzde en karlı yatırım araçları arasında gayrimenkul yatırımları ilk sıralarda yer almaktadır. Bu sebeple konut alarak yatırım yapmak isteyenlerin, yatırım yapacakları mülkün değeri hakkında bilgi sahibi olmaları önemli bir husustur. Gerekli unsurların tümünü göz önüne alarak yapılan emlak hesaplamaları sayesinde yatırım yapmak çok daha kolay bir hal almaktadır. Satın almayı planladığınız evler ile ilgili yapacağınız bir ön çalışma sayesinde evinizin değerini ortaya çıkarabilir, yatırımlarınızı gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.

Evinizin değerini hesaplayabilmek için ilk başvurmanız gereken yöntem, emsal evlerle alacağınız ev arasında kıyaslama yapmak olmalıdır. Bu tür kıyaslamaları yaparken sahip olduğunuz veya almayı düşündüğünüz ev ile emsal dairelerin benzer özelliklere sahip olmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde hatalı hesaplama yapmanız kaçınılmaz olacaktır. Evin değerini belirleyen özellikler arasında,

  • Binada asansör sisteminin bulunması,
  • Binanın yapım yılı,
  • Yaşam alanlarının genişliği,
  • Hangi cepheye baktığı,
  • Binanın Kaçıncı katında olduğu,
  • Sosyal yaşam alanlarının varlığı
  • Güvenlikli olup olmadığı önem kazanmaktadır.

Ev Değerini Belirlemede Kullanılan Yöntemler

Ev değerini belirlemekte kullanılan bir diğer yöntem ise, hesaplamanın kira bedeline göre yapılmasıdır. Evinizi aldığınız veya alacağınız muhitteki kira miktarını kazanç olarak düşünüp yaklaşık 17-18 yıllık kira bedelini topladığınızda ortaya çıkacak rakam evinizin yaklaşık değerini belirlemenizde yarar sağlayacaktır. Türkiye’de genellikle 20 yıl üzerinden kira hesaplaması daha doğru sonuçlar vermektedir.

Bir başka yöntem ise, konutunuzu kredi çekmek yoluyla almanız durumunda ekspertiz raporlamasıyla evinizin gerçek değerini öğrenmektir. Kredi kullanacağınız banka tarafından gönderilen emlak eksperleri, mevcut niteliklere göre değerlendirmeler yaparak bir ekspertiz raporu hazırlayıp bankaya sunmaktadır. Günümüzde emlak değerleri hakkında bilgi edinmek için en sık kullanılan yöntemlerden biri de, emlak danışmanlığı yapan ve bölgeyi iyi bilen kişi veya kurumlardan destek talep etmektir.

İnternet üzerinden emlak değerlerini hesaplama imkanı sunan bazı emlak siteleri, evinizin tüm özelliklerini sisteme girmeniz ve bulunduğu konumu vermeniz halinde kısa sürede evinizin değeri hakkında bilgi sahibi olmanıza olanak sağlamaktadır. Bu tür hesaplamalarda gerçeğe en yakın değerlerin öğrenilebilmesi için evinizin tüm özeliklerini birebir ve doğru girmeniz gereklidir.

Günümüzde en karlı yatırım araçları arasında gayrimenkul yatırımları ilk sıralarda yer almaktadır. Bu sebeple konut alarak yatırım yapmak isteyenlerin, yatırım yapacakları mülkün değeri hakkında bilgi sahibi olmaları önemli bir husustur.

 

Diğer Blog Yazılarımız